• Nederlands
  • Engels
School

School Sacoj Chiquito, Guatemala

In Guatemala heerste jarenlang een burgeroorlog. In 1996 is die geëindigd en sindsdien werkt het land aan haar wederopbouw. Guatemala heeft veel kinderen en weinig ouderen. Oftewel: veel mensen sterven voor ze oud zijn. Het land is het armste land van midden-Amerika. Het land is 3 x zo groot als Nederland en er wonen circa € 13 mln. mensen. De bevolking is voor 80% indiaans, welke bevolkingsgroep bijna niet geschoold is en uitsluitend zijn eigen taal spreekt (totaal wel meer dan 20 verschillende talen) in plaats van Spaans. Communicatie tussen de stammen is zo heel moeilijk.

De stichting Flor Ayuda is sinds 1996 actief om Guatemala een handje te helpen, met veel aandacht voor het onderwijs. Ze richt zich op Sacoj (dorpje bij Guatemala stad), waar tijdens de burgeroorlog veel vluchtelingen terecht zijn gekomen, dus een arme bevolking. Er is weinig geld voor onderwijs, zodat er naast staatsscholen ook veel particuliere scholen zijn die door derden worden bekostigd.

Via de stichting Flor Ayuda (opgericht door de Nederlandse cardioloog Dr. Bloem (1933-2011)) heeft het Hendrik van Dijk fonds in 2002 samen met bouwbedrijf Pelikaan (uit Tilburg) een 1e verdieping van een basisschool (lagere school aangevuld met de eerste 3 klassen van het voortgezet onderwijs) in Sacoj gerealiseerd. Deze school wordt momenteel in stand gehouden door de staat, zodat het een staatsschool is geworden. Hierop zitten 800 leerlingen, verdeeld over 10 klassen.

Flor Ayuda is vervolgens in mei 2005 gestart met fase 1 van de bouw van een particuliere basisschool in Sacoj, zijnde de Dr. Theo Bloemschool. In 2007 volgde de tweede fase en kwam de capaciteit op 500 leerlingen. Deze school is nog steeds een particuliere school, waarbij gewerkt wordt met klassen van 30 leerlingen.

Enkele jaren later is er tevens een school voor voortgezet onderwijs, de technische school, gebouwd (vanaf 14 jaar). In 2012 is door onze nieuwe contactpersoon bij Flor Ayuda, de heer Gerard van Herel, een verzoek gekomen voor de gehele financiering van de uitbreiding van de school voor voortgezet onderwijs (V.O.) met een lokaal voor de koksopleiding. Nadat de Wilde Ganzen hadden toegezegd onze inleg te verdubbelen, was de begroting rond en is het extra lokaal (met de benodigde extra hygiënische afwerking) eind 2012 opgeleverd.

Gerard van Herel en zijn vrouw Joseé gaan enkele keren per jaar naar Guatemala. Ter plaatsen worden de scholen gevolgd door hun contactpersoon Vitalino Cuca uit Guatemala. Vitalino Cuca bracht in juli 2013 een bezoek aan Nederland:

Via You Tube is eveneens een filmpje te zien over de scholen: zoek op “Proyecto Theo Bloem” of ga direct naar deze link. Vanaf 6:15 minuten komt de technische school in beeld en vanaf 7:30 minuten de koksopleiding.

Andere projecten

World Servants, renovatie school

World Servants, renovatie school

Kantheska, Malawi

Kantheska is een dorp in het Mzimba South district, een gebied in het Noorden van Malawi. De school in Kantheska, Malawi, …
Bekijk meer
School – Kaumuzya Basic School

School – Kaumuzya Basic School

Zambia

De Stichting Zambia Child foundation is een Hilversumse stichting die zich bezighoudt met het ondersteunen van weeskinderen in Zambia. De …
Bekijk meer
Water- en sanitaire voorzieningen

Water- en sanitaire voorzieningen

Aboazor, Nigeria

De stichting Rural Women Foundation (RWF) is een kleine, Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die in 2011 werd opgericht als partnerorganisatie van de …
Bekijk meer