Hoofdkantoor Van Dijk Groep genomineerd voor Reynaers Projectprijs 2021: wij hebben jouw stem nodig!

Gemert, 3 juni 2021 | Wij zijn verheugd te mogen mededelen dat ons spiksplinternieuwe hoofdkantoor is genomineerd voor de Reynaers Projectprijs 2021: een prestigieuze prijs waarmee aluminium bouwprojecten en alle betrokken partijen – van architect tot gevelbouwer, van aannemer tot opdrachtgever – in het zonnetje worden gezet. Utiliteitsbouw of woningbouw, nieuwbouw of renovatie, al bijna een kwart eeuw staan de mooiste gebouwen met de Reynaers Projectprijs in de spotlights.

Een nieuw hoofdkantoor voor Van Dijk Groep realiseren, waar het gevoel van gemeenschap centraal staat. Dat was de ambitie van de verschillende bedrijven binnen Van Dijk Groep. “Als familiebedrijf dat actief is in bouw en vastgoed is een project als dit natuurlijk een ware showcase: wij wilden laten zien wat we kunnen. Dat gold voor de ontwikkeltak VDG Property Development, maar zeker ook voor de bouwtak met Havebo en Unibouw. Om deze reden hebben we om te beginnen architectenbureau Denkkamer ingeschakeld, een bij ons zeer bekende partij waarop we konden vertrouwen om dit project naar een hoger niveau te tillen,” aldus Erik van Dijk, directeur Van Dijk Groep en VDG Real Estate. In samenwerking kwam het indrukwekkende ontwerp tot stand, dat in 2019 is gebouwd door bouwbedrijf Unibouw.

Denkkamer

Hoe dit imposante ontwerp tot stand is gekomen? Voor de architecten van Denkkamer was de opdracht duidelijk: het gevoel van gemeenschap moest centraal komen te staan binnen het gebouw. “Belangrijk hierbij was dat iedereen op dezelfde plek naar binnen gaat,” aldus architect Verschuren: “Het zijn losse bedrijven, maar ze vullen elkaar aan. Ze zijn complementair aan elkaar en dat wil je in het gebouw ook zo georganiseerd hebben. Dat is een heel belangrijk aspect geweest in het ontwerpproces.” Met een tourniquet werd een extra accent aangebracht. “Zo’n element herken je als entree van een gebouw. Je loopt daar heel vloeiend en vanzelfsprekend naartoe,” legt Van de Rijdt uit. Eenmaal binnen functioneert de centrale zone als hart van het gebouw. “Het is geen atrium, maar een informele en gastvrije ruimte die de maat heeft om elkaar te ontmoeten in verschillende samenstellingen. Dat past precies bij de Van Dijk Groep en de personen die erachter zitten.”

Denkkamer is trots op het eindresultaat. “Het is een hightech gebouw, het hoofdkantoor van een bedrijf met ambitie dat een visitekaartje heeft willen afgeven. Het gebouw maken an sich is niet eens het doel. Het gaat veel meer over ‘de plek maken’ en die plek voor langere termijn waarde en betekenis geven. En daar hoort natuurlijk een supergoed gebouw bij,” besluiten de twee architecten.

Het gebouw kenmerkt zich door openheid, transparantie, gelaagdheid, contrasterende vormen, warme kleuren en hoogwaardige materialen waaronder het aluminium van Aluberg. De jury van de Reynaers Projectprijs is met name onder de indruk van de transparante gevel: “Wie langs de Gemertse Industrieweg rijdt, kan niet om het hoofdkantoor van Van Dijk Groep heen. De gebolde beglazing op de hoekpunten doet eerder denken aan de rand van een iPad-scherm. Een grote welteverstaan, want het kantoorgedeelte beslaat 1.000 m2. De transparante façade, die horizontaal gestapeld is, markeert de entree naar het achterliggende bedrijvenpark. Eenmaal binnen ervaren werknemers en bezoekers een panoramisch uitzicht op het omliggende groen.”

Reynaers Projectprijs

De Reynaers Projectprijs werd 24 jaar geleden in het leven geroepen. Hans van der Looij van Reynaers Aluminium licht toe waarom: ”Destijds ontstond de prijs omdat we van onze klanten graag wilden weten aan welke projecten zij hadden meegewerkt, zodat we die konden gebruiken binnen onze communicatie. Toen we startten waren de foto’s nog analoog en communiceerden we vooral via drukwerk. Nu is alles digitaal. In 2014 zijn we gestart met het maken van een video per genomineerd project waarin de architect toelichting geeft op zijn ontwerp en de keuze voor het gebruik van aluminiumsystemen in de gevel. Dat concept is positief ontvangen. Zo blijven we vernieuwen.” Sinds 2012 is er ook een goed architectuur-doel verbonden aan de Reynaers Projectprijs. ”Onze passie voor architectuur koppelen we aan een goed doel dat in overleg met de winnaar wordt uitgekozen. Aan dat doel doneren we 2.500 euro.”

Ben je ook onder de indruk van het gebouw en wil je ons steunen om deze felbegeerde prijs in de wacht te slepen? Breng dan je stem uit via https://projectprijs.reynaers.nl/project-detail?id=273&project=hoofdkantoor-van-dijk-groep. Onze dank is groot!

Andere nieuwsberichten

VDG Real Estate verkoopt derde top-asset aan Australisch Macquarie Asset Management

VDG Real Estate verkoopt derde top-asset aan Australisch Macquarie Asset Management

Gemert, 14 december 2023| VDG Real Estate heeft het state-of-the-art ontwikkeling VDG Warehouse Helmond verkocht aan Macquarie Asset Management. Het …
Lees meer