Over Hendrik van Dijk

Hendrik van Dijk (1944 – 2011), in 1944 geboren in Erp, groeide op in een boerengezin met zes kinderen. Na de lagere school, bezocht hij de ambachtsschool om timmerman te worden om daarna al snel een eigen aannemingsbedrijf te starten. Na een faillissement in 1969, heeft hij een nieuwe onderneming opgericht, genaamd Gebrs. Van Dijk BV, later Unidek BV. In 1968 trouwde hij met Mia Jaspers, waarmee hij twee dochters (Jakoline en Madeleine) en 1 zoon (Erik) kreeg. Na zijn eerste hartaanval in 1989 ging het met zijn gezondheid nog lange tijd goed. Maar na een 2e hartaanval (en eveneens hartstilstand) in 1996 bleef hij sukkelen met zijn gezondheid. Dit heeft hem doen besluiten om in 2003 Unidek te verkopen en kleiner verder te gaan met een productontwikkelingsbedrijf, genaamd Havadi. Zijn gezondheid ging echter snel achteruit en dat heeft hem in 2011 na een hartstilstand het leven gekost.

Hendrik stond bekend als een pragmaticus, bezieler en geboren optimist. Na zijn faillissement in 1969 was zijn uitgangspositie allesbehalve rooskleurig. Toch begon hij opnieuw. Een startkapitaal had hij niet, maar wel een ijzeren wil om zijn (bouwkundige) ideeën te verwezenlijken. Bijna niemand geloofde in het bouwproduct tempex (EPS), maar hij zette door. Zijn innovativiteit heeft geleid tot de ontwikkeling van talloze producten voor de bouw, alle op basis van het milieusparende isolatiemateriaal tempex (EPS). In 30 jaar tijd bouwde hij eigenhandig een miljoenenonderneming op, met 730 medewerkers, verspreid over elf bedrijven. Unidek is gebouwd met progressief ondernemerschap, vindingrijkheid en wilskracht. De factor geluk speelde nauwelijks een rol: ‘Geen pech hebben is voldoende geluk’, aldus de lijfspreuk van Hendrik.

Niet alleen als ondernemer zocht hij zijn eigen weg, ook als mens. Hij had een eerlijk besef van eigenwaarde en was niet bang om voor zijn eigen mening uit te komen. Dat was al zo in zijn jonge jaren. Hard werken, niet zeuren en met beide benen op de (Gemertse) grond blijven, waren even vanzelfsprekend als het principe om te knokken voor zijn rechten. De eigenwijsheid en onverzettelijkheid zorgden voor vele spraakmakende en anekdotische voorvallen.

Om deze verhalen aan de vergetelheid te onttrekken, maar meer nog om ze samenhang te geven en in de tijd te plaatsen, was bij Hendrik het idee ontstaan om zijn leven en werken in boekvorm uit te brengen, waarna hij samen met Frans Smulders zijn eerste boek heeft geschreven, genaamd naar zijn lijfspreuk: ‘Geen pech hebben is voldoende geluk’. Dit makkelijk te lezen, inspirerende boek is te bestellen via info@hendrikvandijkfonds.nl. De kosten bedragen € 10,- en komen geheel ten goede aan het Hendrik van Dijk fonds.

Hendrik van Dijk